30 november 2023

Fra mekaniker til landbrugsinnovatør: 50 års rejse med SØBY

Jubilæum: Frants Frantsen fejrer 50 års hos SØBY

Torsdag d. 30. november 2023 fejres Frants Frantsen 50-års jubilæum hos SØBY; familievirksomheden, der først producerede siloer i træ og siden har udviklet sig til toneangivende aktør inden for transport og beluftning af afgrøder. I forbindelse med mærkedagen reflekterer Frants over tidernes udvikling, familieånd og evnen til at tilpasse sig. Han ser jubilæet som en milepæl, der ikke blot fejrer fortiden, men også tegner et spændende billede af fremtiden.

Evnen til at tilpasse sig fik virksomheden til at vokse
Frants Frantsen havde ikke gjort sig store tanker om fremtiden, da han som ung knægt sagde ja til at bygge siloer i sin fars tømrervirksomhed på Viborgvej i Nr. Søby. Han var uddannet mekaniker og havde netop overstået sin værnepligt. Men han ville gerne arbejde med sin far og var ikke bange for at prøve noget nyt. Evnen til at tilpasse sig viste sig at være en styrke, Frants byggede virksomheden videre på. Markedet udviklede sig hurtigt og Frants var god til at se mulighederne. Han udvidede porteføljen med siloer i jern og beluftningssystemer, så anvendelsen blev mere fleksibel. Virksomheden flyttede til større faciliteter lidt uden for Nr. Søby og begyndte at eksportere til Europa. Frants fortæller, at det var evnen til at tilpasse sig, der fik virksomheden til at vokse sig større.

Skabertrangen lå i familiens dna
I dag ledes SØBY af to af Frants´ tre børn, Mette og Morten. Han fortæller, at det var vigtigt for ham aldrig at lægge pres på dem – men at skabertrangen nok blev lagt i deres dna, ligesom det gjorde for ham selv. ”Vi er nogle ildsjæle og historien har været vigtig i vores familie. Efter fars død overtog jeg sammen med min søster og svoger. Børnene fik fritidsjob og kom på fabrikken hver dag. Det endte med at være det, de brændte for, og det gør mig utroligt taknemmelig. Det betyder, at jeg stadig kan være en del af SØBY, selvom jeg er gået delvist på pension. Men det var også vigtigt at få en ny generation ind, så de kunne gå et skridt videre for at følge udviklingen, præcis som jeg selv gjorde”, siger han.  

Nu skal vi fejre fremtiden – de 50 år er jo gået
Frants Frantsen betragter jubilæet som en milepæl, men har ikke mange ord om tiden der er gået. Han vil hellere hylde fremtiden. ”Det har været en kæmpe udvikling fra næsten ingenting, til hvad SØBY er i dag. Vi startede med at bygge siloer i træ til lokalområdet, og nu eksporterer vi over halvdelen af produktionen. Men de 50 år er jo gået, og dem får vi ikke meget ud af at dvæle ved. Jeg synes, de unge kræfter er i gang med at lede SØBY på vej mod noget langt mere spændende, hvor digitalisering og teknologi fylder mere end nogensinde før” slutter han. SØBY markerer 50-års jubilæet internt, som en taknemmelig anerkendelse af 50 års virkelyst og en milepæl i rejsen mod nye muligheder.

Læs også historien i Maskinbladet og Skive Folkeblad.

Seneste nyheder

Frants med 2 af sine 3 børn, Morten og Mette, som i dag leder virksomheden.

 

Jens Frantsen, Frants' far som grundlagde virksomheden.

Se også: tidslinjen for SØBY